Blogger Backgrounds

Ahad, 27 Februari 2011

Nak anak anda cepat menulis and confident waktu pegang pensel????

hai sume..ari ni nak tanye sape ibu-ibu yang ada anak kecik dalam umur 3 hingga 4 tahun ye.sebenarnya lebih kepada tips lah.tips ni saya peroleh waktu pergi 1 kursus hari sabtu minggu lepas.

Macamana nak bagi otot-otot tangan anak anda kuat untuk press the pencil for writing?


tips pertama, puan tu kata, biasakan anak-anak anda main penutup botol. I mean, biarkan dia buka and tutup and turn-turn the penutup tu mengunakan 3 jari. Ibu jari, jari telunjuk dan jari hantu. Sebabnya nanti nak pegang pensel guna 3 jari ni. Dalam pengamatan saya, memang sukar anak-anak yang tak dapat pegang pensel dengan baik nak menulis.Tulisan Ya Rabbi...Jadi kene biasakan anak-anak anda melakukan bende-bende ni..INI ADALAH LANGKAH PERTAMA UNTUK MASA DEPAN MEREKA..huruf besar i bagi tu..jadi, don't forget to try it ok..





botol mineral ni lah..suruh anak-anak bukak tutup penutup dia.buatlah selalu..


                                        
Aura lagu.

Assalamualaikum....

Hai semua..apa khabaq anda suma?harap baik sentiasa ok.hari ni nak citer 1 lagu petriotik kegemaran saya.kalau kuar lagu ni kat RTM, mesti orang lain jangan dok pandai-pandai nak tukar channel lain..ceq qatok kang..lagu 1malaysia ni dengarnya dari pertandingan lagu patriotik universiti dan hasil nya adalah dari lim kok wing ni.suke benor dengar..ada semangat tersendiri,ada harmoni tersendiri.


sebab tu saya tak jemu dengar dow...............jom layan..nak bagitahu,esok bos saya masuk tadika..mampuih ceq..ketaq lutut lah ceq nanti..

Selasa, 22 Februari 2011


nilah kek nur afiqah baharin tu..sedap..

Cup cake Nur Afiqah Baharin

Assalammualaikum...

Panjang tak tajuk entry hari ni?sebenarnya dah lama dah aku dapat kek ni. minggu lepas rasenye kot..tengah-tengah melayan kepenatan, tertengok henset kesayangan, ade call dari kawan baik aku rupenye.sudah tentu cik fiqah tersayang. dia tanye kat mana and aku jawab kat umah.dia kata nak hantar kek..waduh-waduh,macam tahu sahaja aku tengah mengidam kek.ade orang nak hantar lak tu.mana leh tolak..aku pon kate ok.dalam beberapa jam, kete viva fiqah pun muncul depan umah aku dan hantar 4 cup cake..wallah.i like it.thank you fiqa..



ade 4...sodap

                                                



Yang ni bukan.yang ni 6.50 punya harga.cheese

                                              

Ahad, 20 Februari 2011

Bestlah encik muka jepun ni
Semalam jalan-jalan melawat blog jejariruncing..alah, mak we khairul fahmi tu...jalan punya jalan terjumpa video ni. Saya penah tengok video mamat ni dulu tapi tajuk dia Selamat hari ibu. Bestlah.lepas ni hari raya harap-harap ada..buatlah lagi, best pulak..jom,kite layan...sesiapa kat sini yang melawat blog saya, rasa diri tu ada bakat macam ni.buatlah jugak..boleh tunjuk bakat terpendam tau.Selamat mencuba...

Isnin, 14 Februari 2011

Macam-macam jadi...
   as-salam dan selamat sejahtera semua..(sape yg tersinggah dan terbacalah ye)...ok..dah lama tak post ape-ape kan...entahlah..dah terbukti kesahihannye saya bukan seorang yang meminati alam penulisan ini..maleh bukan main...
tapi hari ini saya nak cerite jugak pasal bende yang berlaku kat saya minggu lepas..dasyat gak bagi saya.

cecite..cecite..cecite...




                      



(bende lain nak tumpang dalam badan kawan saya)

ok..kejadian ni rase jadi dalam hari rabu..waktu tu saya tengah ulik-ulik,tepuk-tepuk,kacau-kacau hassan(budak ye) waktu nak tido,saya dengar budak menangis..saya tinjau.rupanya anak akak keje kat taska(taska sebelah tadika).
Dia menangis meronta-ronta tak nak tido kat tadika and tak nak masuk kelas KAFA.Saya pon konon-konon cikgu yang baik pon pujuk lah dia.

 Mira, jom  masuk tido kat sini..mak kat sebelah je..lepas kelas   baliklah   jumpa mak.mira nak pandai kan?

macam tu lah saya pujuk..tibe-tibe...

puk,tang..AKU KENE TEDANGLAH DENGAN BUDAK NI..SAKIT LAK TU..KUATNYE DIA...

terus saya amik keputusan(ayatttt) basuk porch depan...tak pelah..ramai cikgu lagi pujuk dia..(teringat rambut teacher marilyn yang dah senget sebelah kene tarik)..hehe..lepas basuh, aku pon masuk balik..budak tu still menangis,tapi aku pelik kenapa yang lain kelam kabut.dan sorang cikgu pon kate..

tulah mira,mira tak nak gi sekolah,mak dah sakit dah.mira tak le buat mak susah hati

aku ingat nak buat ayat je..aku pon nak kate camtu..tapi kenapa teacher tu menangis.kenapa semua kelam kabut..aku tertinggal keretapi lah sebab asyik sangat basuh lantai luar tu..aku pon pelik and pegilah taska sebelah..on the way,keluar kak nurul...seram lak aii..kak nurul kate camtu..aikk..ape kes..masuk je taska..hupe-hupenye..mak si mira dah terbaring gelak-gelak..suara dia kasar macam orang lain..ya ampun...aku tak penah tengok bende camni lah..nak kuarrrrrrrrrrrrrrr..tapi waktu tu kesian sebab teacher lain semua dah takut menggigil.tinggal aku ngan kak nurul aje..aku pon pegang tangan akak tu..adooiii,ngilu kot tangan aku lepas tu...macam ade bende nak masuk..habis sume ayat aku baca..yassin kat radio pon pasang.lepas tu aku kuar balik.kak nurul ajak aku ubatkan kak s tu..ustazah bagi arahan dari tepon..tapi aku awal-awal dah tolak sebab lemah semangat..tapi aku pegi tadika gak sebab aku nak tolong jaga baby ngan budak-budak sana..baby tak berhenti nangis..budak-budak yang aku pegang dah tunjuk sini sana..Ya ALLAH hanya tuhan yang  tahu..tapi aku kuatkan semangat..dalam bilik baby, ade sorang lagi kene..dia dah tak kenal diri dia..aku ajak dia baca 3 qul ikut..alhamdulillah dengan kuasa Allah..habis 3 qul, dia sedar balik dan tanye kenapa dia tak pakai tudung, badan basah-basah..rupe-rupenye dia tak ingat ape yang jadi sebelum ni..tapi nasib baik ok

dan akhirnya semua selamat..alhamdulillah..bagi aku ini semua kuasa Allah..dengan izin Allah, kerja kami petang tu jadi lebih mudah...dan mungkin Allah tahu sebab kami semua waktu tu hanya perempuan..jadi, Allah ringankan beban kami..alhamdulillah..kuasa Allah amat besar...subhanallah..



Khamis, 3 Februari 2011

Abu Ada ayam..

mesti tertanye-tanye kan mak na tajuk tu..sebenarnye..tu tajuk lagu untuk BACALAH ANAKKU bagi bebudak pra sekolah cepat membaca..kite guna cara baru untuk kaedah cepat membaca dengan bunyi...macam vokal a,kite akan gunakan macaman tarzan jerit..so, student lepas nampak vokal a,automatik ingat tarzan...dan jerit macam tarzan...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........best gak..kalau rajin,memang cepat membaca..kalau slow learner, kene dere lebih sikit bagi diorang ingat..haha...teringat sofwah nangis lepas baca peter and jane ngan aku dulu..haha...macam-macam..so,ade video untuk bacalah anakku..tengoklah nanti ye.


 

selamat mencuba kepada parents yang ade anak kecil..moga anak kite akan dapat imu ini untuk digunakan dalam kehidupan..
.      

Rabu, 2 Februari 2011

tamat jadi teacher duty...

alhamdulillah..selamat sudah..selamat ape?selamat jadi teacher yang duty untuk minggu ni..dan paling alhamdulillah, turn aku duty hanya 3 hari sahajeeeeee(gelak jahat kat teacher devi yang jeles tu)...hahaha..aku tugas dari isnin sampai rabu...aku memang nervous..hari ahad tu aku dah menggeletar..nak tahu sebab ape..meh aku listkan...

  • aku datang pagi agak lewat lah..tunggu ayah aku balik masjid dulu...pukul 7 baru gerak..kalau jadi teacher duty,kene pastikan kawasan sume bersih....mana ade masa nak sapu-sapu ni...
  • aku kuat pelupa..kene ingatkan banyak kali...salah satunya,selepas kul 9 pagi, kene lock main gate..isnin aku ingat,selasa aku lupa dah...
  • aku seorang yang kabut...cepat menggelabah lorrr...risau giler kot-kot ade tertinggal..
  • pukul 12.30 tghari, aku kene hantar budak van..ni antara yang aku risau..aku tak cam siapa naik van..so,aku takut kalau ade pelajar tertinggal kat sekolah....
  • paling mengerikan, aku tak macam kak seri..aku memang kagum ngan kak seri..dia nampak kete je,dah tahu mak bapak sape..kalau aku, memang aku tak ingat..100 lebih tu student, mana nak ingat..aku kene pegi kat kete tu dan tanye nak jemput siapa..ngeri kalau buatnye org lain,aku main sumbat je dalam kete..takut giler...berdebar-debar jantung..nasib baik lepas kul 1, kak seri ade..
  • aku tak reti ikat bendera..nasib baik kak nurul ade tolong hajarkan..kalau tak, alamatnye berpusing-pusinglah bendera tu kat atas..

tibe-tibe teringat skandal waktu belajar dolu-dolu..haha..klaka lak ingat..
itulah...so, kesimpulanya..aku dalam minggu ni tak lah berapa cekap lagi tapi alhamdulillah tak de masalah besar yang datang...time kasih bebanyak kepada guru-guru yang membantu..sangat-sangat menghargai..