Blogger Backgrounds

Ahad, 26 Jun 2011

KENAPA DAN MENGAPA?????

tajuk ok tak?haha
kenapa dan mengapa ye..
sebenarnya tajuk khusus dia kenapa saya perlu berhenti kerja dan mengapa saya tak nak berhenti kerja.
kenapa saya perlu berhenti kerja?
1)sebab saya nak gain lebih banyak experience, sebabkan saya belajar sampai degree tak kan saya nak duduk tadika tu sampai bile2,sekurang-kurangnya saya kene pergi ke tempat lebih tinggi sikit.


2 ) sebab saya nak cari duit lebih. Buat pengetahuan semua gaji saya kat tadika adelah RM500, bile dipotong2 untuk semua bende penting seperti KWSP,tak tahulah tinggal berapa.


3)sebab saya nak pindah rumah, saya nak berdikari. tak perlulah saya jelaskan kenapa saya nak keluar dari rumah ni,hanya orang yang rapat yang tahu.tapi saya tak delah keluar terus.dalam seminggu,hujung minggu saya baliklah..orang kate kalau tinggal dekat,lama-lama bau busuk lah..(buat paham2 yolah)


Ok,tu sebab saya nak cari kerja lain dan bekerja di tempat lain..kalau dapat area shah alam and kl,best gak.sekarang ni mengapa saya berat hati nak berhenti kerja

1)sebab saya sayang tempat keje saya,saya sayang anak-anak 1 jasmine saya. Walaupon mereka nakal yang membuatkan sometimes kepala saya macam migrain,tapi saya tak dapat nafikan jauh dalam sanubari saya, saya sayangkan mereka semua. Apepun mereka budak dan perlu guide dari kite kan.

2) Sebab saya nak tengok mereka boleh membaca dan menulis dengan baek dari hasil tangan saya sendiri. Saya pernah dalam suatu masa naik give up ajar seorang budak ni,5 bulan still tak dapay baca sampai buku 2. Kadang-kadang naek bosan sudah. Tapi leps 5 bulan,tibe2 dia boleh baca dan kenal sukukata, perasaan saya macam susah nak cakap.terharu sangat,sedih dan gembira semua bersatu.

3) Sebab saya selesa dengan supervisor situ, teacher marilyn.Walaupon dia tegas,tapi dia tak lokek menurunkanilmu dan pengalaman dia kepada saya. Macam-macam dia ajar. Saya tahu kadang-kadang saya boleh buat dia rimas sebab dia sendiri banyak keje, tapi dia baek dan x penah nak marah-marah. Kene tegur memang bende biasa. Saya jugak budak baru blaja kan.so,banyak bende tak tahu. and saya terima semua tu.

4) Sebab makin lama saya makin sayang bos saya. Teacher noor. dulu lepas kene terjah buku rekod tak siap, saya  memang menggeletar ngan teacher noor.nampak kete teacher noor,saya dah cuak.tapi lepas sports day ni saya rasa hubungan ngan teacher noor makin rapat.bukan bermakna hormat saya sebagai pekerja hilang tapi saya rasa selesa ngan teacher noor. Dia seorang wanita yang baik,tahu menghargai,penyayang dan berwawasan tinggi demi negara. Bile dia bercakap,saya dapat rasa semangat dia. dan saya memang semakin sayangkan dia.

itulah sebabnye ye..sekian

Rabu, 15 Jun 2011

Macam nak hantar surat berhenti keje...

Assalamualaikum...
Hari ni rase tension dan sentap sepanjang hari...ermmm..sedih,hiba sume ade..rase macam insan tak berguna pon ade.
Mana nak mula ye..
sebenarnya dari pagi tapi saya tak berapa kisah sebab yang sumber sentap tu pekerja biasa macam saya..dialog dia..


teacher d*** :anis, u study what college?
aku                : Univ
teacher d*** : univ???univ still can not get the better job.u x dapat keje lain ke?
aku               : i'm not apply(aku bukan nak cover,tapi memang aku x apply ape2 sejak aku keje kat tadika.bagi aku,aku nak tumpukan kat tadika dulu,kat anak2 aku tu)..
teacher d*** : nowadays,susah kan.budak graduate also tak dapat ke.blajar tinggi tapi x dapat keje yang baik.mungkin kos yang amik tu x de dalam pasaran(nak kate kos aku x berapa baguslah,bukan macam enginner,dr tu,so org pon x nak)..


tapi aku senyum,walau dalam hati hangat jugak..nantilah esok2 aku cari keje baru tahu,dah lah 2 orang dah behenti...kire patut bersyukur aku kat situ..


lepas rehat dalam 10.40, kelas aku kene keluar untuk practise untuk sports day minggu depan..aku memang suke sebab bos suruh budak2 ni menari lagu wondergirls..hot tau...so,aku pon bagi arahan kat budak2 ni ditolongi bos dan teacher lagi sorang..

aku pon tak tahu ape penyakit budak kelas aku tu..kejap je dah penat,tak fokus sampaikan bagi arahan


                 TURN INFRONT PON TAK RETI


Sampaikan aku dah peluh2 and last bos telah mengeluarkan ayat yang aku memang tak nak dengar..

bos : why this class?not focus and listen?
aku(dalam hati) : apelah bos nak cakap ni lepas ni?
bos : maybe they not familliar with that word..maybe teacher not use simple word,the other class not like this.


dan aku faham bos nak kate aku tak mengamalkan cakap fully english dalam kelas sampaikan budak2 tu tak faham arahan turn2 ni..and bos nak kate aku tak gunakan simple word..

yg pertama,aku akui..aku tak lah guna fully english,yelah budak 5 tahun..kadang2 tengah marah memang terkeluar bahasa nogori..so,memang x fully english..aku tengok supervisor yg dah lama pon tak jugak guna fully english kan.

yg kedua : aku tak guna simple english tu,x berapa setuju sebab dalam kelas aku memang biasa akan guna stand up,sit down, finished,lay down,wash ur hand..yelah ayat standard dalam kelas..tapi turn tu memang tak guna lah dalam kelas.

dan lepas bos cakap camtu memang rase agak sentap, tapi sentap aku bukannye nak marah bos,cuma aku terfikir yang aku bukan lah pekerja yang layak dalam bidang tu..aku tak nak bos rugi amik aku,bayar gaji aku tapi objektif dia tak tercapai..aku rase memang bersalah kat bos sebab aku kecewakan dia.tapiiiiiii aku rase aku dah buat yang terbaek,tapi mungkin aku x de bakat kot.entahlah..

sekarang yang aku fikir,aku nak berhenti dalam bidang ni..biarlah bos cari orang yang lebih sesuai untuk jadi teacher untuk budk2 tu..ape yang aku kenal bos,dia seorang wanita yang baek dan berhati mulia..insyaallah Allah akan tolong dia..

nak cari keje ape ye,kat mana nak cari ye..dah kene pikir..

Rabu, 8 Jun 2011

gambar lagi..sorrylah kalau muak..aku memang hantu gambar..

abang zeli dah letih nak amik gambar ko lagi..
luahan hati seorang abang bile adiknye gile bergambor..
alah, amik gambar pon letih...

suhaila

putrajaya sedang mebangun..

jambatan

angah amik gambar dulu

bangzeli amik gambar ela,ela amik gambar aku

sedang diarah berposing

bunga telur orang kawen

3 of us

nampak kurus tak dengan kain pattern ni

PUTRAJAYA

Assalamualaikum...
Siapa penah pegi Putrajaya??angkat tangan..aku rase sume yang baca ni dah pegi..lagi-lagi orang seremban,selangor,kl dan yang dekat..hari-hari agaknye..Aku pon bukanye selalu pegi Putrajaya..kalau rasesesat-sesat je sampai sana. Tapi aku mengidam betul nak keje kat Putrajaya macam myrah..bestnyeeee..kawasan dia cantik,banyak bangunan cantik-cantik dan unik. So, nak citer ahad lepas aku pon telah ajak akak dan adik beradik aku singgah ke Putrajaya..Aku kata nak pegi Masjid besi sebab nak tengok tempat dr SMS dan Dr halina nikah..nak duduk tempat dr halina duduk..hahaha..suke-suke ati aje..memang tecapai hasrat gue..dapat gak gi masjid tu..kitorang sempat amik gambar dan pegi bangunan lain..yang ni ikut kata adik aku pulak..dia kata nak pegi tempat imam muda buat penggambaran untuk lagu hamba- Mu..so,akak aku ikutkan je walaupon memang dah penat..yelah dia bwak kete,kitorang nid duduk je kat belakang tu..jom nengok gambar..

Moden dah..sume pengumuman ade dalam bende alah ni

besarnyeee

ela dan angah

amik mood amik gambar

ela

ela dan bangzeli

amik gambar dari atas,ela kate kurus

masjid apak ea(ade sejarah nama ni dipanggil masjid apak ea)

Selasa, 7 Jun 2011

sungguh mencabar entry kali ni

Assalamualaikum sayang semua..(kite kene berkasih sayang).

kenapa saya kate entry kali ni sungguh mencabar??????
sebab entry ni saya dah buat 2 kali dah..first time dah siap buat ayat,dah letak gambar,boleh heng(saya tak reti eja lah) pulak..langsung hilang..kali ke 2,dah buat ayat,tak tepek gambar..dah berdengkur..sedar-sedar pukul 2 sudah...walweiiii,ape kes niiii?????????????????so,saya buat kali ni nak tepek gambar aje..malas lah akak dik non...jemu aku..nak upload cepat2 ni..hehe
gambar ni sempena saya pegi makan pizza ngan family, main bowling ngan family, gi umah orang kawen(heri kawen), dan gi putrajaya...layan jelah...

pembuli tegar..haha

abah and mak

siapa yang cantik ni???

sebenarnya saya nak amik gambarni cantik2,tapi x retilah
gumukzzzzzz..orang belakang..aku lawaaaaaaaaa..muntah dalam baldi tau

abang zeli..

mana bola yang cantik ni

angah yang sungguh lapar di kala ni

pengantin lelaki : heri

pengantin pompuan..: ina

KSP-KAMPUNG SUNGAI PUPOH



EEEIIII,pendeknyaaaa

saya sangat suke pelamin ni

moga2 aku dapat naik kusi ni jugak nanti

Jumaat, 3 Jun 2011

serang umah orang kawen......

Assalamualaikum...
hari ni ade banyak umah orang kawen..besh-besh..kenapa saya kate besh?????
SEBAB TAK PAYAH MASAK...ulang balik  SEBAB TAK PAYAH MASAK...hoooraayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...

by-by..
selamat pengantin baru dan selamat menghadiri majlis perkahwinan

Khamis, 2 Jun 2011

Saya sudah..anda bile lagi???

Assalamualaikum..
hehe..tajuk macam gud-gud aje kan..
entah-entah aku orang terakhir..
Sebenarnya saya sudah daftar nuffnang..
saya main bantai aje daftar-daftar...
mula-mula takut sebab dia mintak ic
Tapi setelah cik myrah cantik jelita memberi semangat kepada saya,so saya pon dengan yakin melangkah ke alam nuffnang..
moga-moga ada sikit sumber pendapatan..
tak ribu-ribu pon,ratus-ratus pon jadilah dari tak ade..

ok..selamat malam sume..jumpa lagi..
wassalam

Rabu, 1 Jun 2011

Jangan cari maut gadis cantik!!!!!!

Assalamualaikum...
Sejak followers naik 16 orang ni, rajin saya update blog kan..Ari ni saya nak citer pasal seorang gadis cantik yang berkawan dengan suami orang. Nama tak dapat cakap sebab nanti malu lah kan.

Ada seorang gadis. umur baru 20 tahun, cantik, manis, lawa dan sekolah agama dulu. Suatu hari ni ade seorang suami orang telah telefon dan nak bercakap dengan dia. Mula-mula dia nampak bimbang, tapi kitorang still kene-kenekan dia..kate,habislah jadi bini no 2 lah ko..dia takut dan bimbang.

Tapi lama-lama dia macam dah biasa pulak. Sampaikan ada seorang kawan saya bagitahu yang gadis ni selalu dijemput suami orang itu lepas keje. Mula-mula saya tanya, dia marah. dia kata dia boleh fikir lagi orang tu dah ade isteri dan anak. Apepun saya nasihat dia dalam phone. Lepas tu citer tu tutup.

 Saya tak nak ungkit lagi bende-bende macam tu dah. Nanti jadi fitnah.. Setelah beberapa bulan, saya nampak sendiri kereta lelaki tu tunggu depan tempat keje dia.. Saya geleng kepala. dalam hati saya, dulu aku tanye ko nafi, sekrang yang kete laki orang depan tempat ni apepasal.. Dan saya diamkan lagi..

Bagi saya, tugas saya dah selesai.
Saya dah tanye,  dia nafikan..saya dah nasihat, dia kate ye..ye..
So, kes tutup..
lantaklah, lelaki tu pon kaye, boleh kawen 4..

tup tap
saya dapat tahu
isteri lelaki tu dapat tahu dan mengamuk sudah.
sekarang gunung berapi dah meletup

saya nak tanye pompuan cantik tu
KENAPA BUAT MACAM TU??????

ko pompuan, ko bayangkan kalau suami ko buat macam tu..
SEDIHH TAKKKKKK?????

bagi aku laki dan girl cantik ni sama jahaghu(bahasa nogori)
tak fikir perasaan isteri sendiri.
tak fikir pasal perasaan orang lain
sekarang amiklah nikamtnya ye..
malas nak campur dah,tolong nengok aje boleh..

emo pulak..teringat dulu saya chat ngan sorang laki..dia kate duda anak 2..lepas tu kami tukar no phone..
tibe-tibe ade sorang pompuan call.nasib baik akak ni baik. dia kate lelaki tu suami dia.masya-Allah..
saya katalah suami dia kate duda,anak 2..
akak tu kate dia citer tak habis tu dik.
lepas dia duda,dia kawen lagi dengan akak.ade 2 lagi..keje pon tak
dia dah banyak kali buat macam tu
aku kesian ngan akak tu
kenapa laki dia macam tu..
moga rumahtangga mereka mendapat jalan yang terbaik dan bahagia dunia akhirat...

Macam-macam kan..ade yang tak happy..ade yang suami sangat baekkk
teringat abah kate pasal arwah mak,menitik air mate

"arwah mak ko kurniaan terbaik bagi abah, arwah mak ko syurga abah,bile abah stress,banyak keje kat pejabat,balik nampak mak ko senyum depan pintu, rase hilang semua stress abah.rasa sejuk je,gembira aje, sampai sekarang abah rindu"

kate abah walaupon arwah mak dah 20 tahun tinggalkan kami..

ADEKAH AKU BOLEH JADI ISTERI MITHALI SEPERTI ARWAH MAK AKU????

Mampukah???