Blogger Backgrounds

Sabtu, 29 Oktober 2011

hobin jang hobin...hobin yo...

Assalamualaikum....
yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nogori monang malam ni...alhamdulillah rezeki kami
congratulation untuk pasukan nogori sombilan...

Selasa, 18 Oktober 2011

alhamdulillahhhhhhhhhhh..mood bola on sekrang...

alhamdulillah
bola untuk malam ni..n.sembilan lawan tteam memihak kepada n.9..lepas ni jumpa kat paroi lak yo...tapi jauh di sudut hati macam kate tahu ni terengganu..bukan nak curang tapi terengganu macam semakin meningkat..lagi-lagi lepas kalahkan kelantan...apepun sebagai orang n9 aku tetap berbangga and berdoa..moga player n9 pon sama..berusaha habis habisan..yang islam jangan lupe solat ok...
and sebagai orang negeri sembilan patutlah jaga tatsusila...merendah diri aje..teringat waktu ngan amar dulu..dia suh rendah diri waktu post and reply comment kat facebook..memang patut gitu..jangan berlagak,jangan kuarkan kate-kate kesat..fair play kan....

FOR TEAM N9 GOOD LUCK FOR ALL OF U..
KAMI SENTIASA DOAKAN YANG TERBAEK





ciri calon suami pilihan




Assalamualaikum....
ok sejak cuti chiken pox ni,rajin sikit nak berbelog lah
ye...tadi jalan-jalan kat facebook ternampak ustaz zamri yang mantopppppp tu post 1 bende..aku pon bukak and rupenye ceramah wardina..best tau...nanti gue ceri and tepek kat sini lah ye...

dah tepek pon...kat atas tu..nampak tak..hehe..ok..dar ayat wardina..


  • reject lelaki yang tak solat 5 kali sehari..katekan TIDAK..NO WAY!!!!!

  • Dia tak cintakan Allah,camne dia nak cintakan kite..

  • Cinta yang disulami berpegang-pegangan tangan,berciuman dan akhir ke zina adalah cinta paling jijik dan kotor..ITU BUKAN CINTA!!!!!!!!!!!!..

ok..jom kupas tajuk ciri calon suami...

AGAMA

Carilah yang beragama islam. Kalau bukan islam tarik dia ke agama islam..kalau dah islam,cari yang betul-betul beriman..bukan ala kadar saje.ramai yang kad pengenalanye islam,mengakunye islam..tetapi..ermmmm..yang kaki mabok pon ramai yang islam..carilah islam yang berpengetahuan,solat 5 waktu beriman dan beramal soleh...

KELUARGA

sikap calon suami kepada keluarganya..yang ini kalau siapa amik abang aku memang ade ciri-ciri yang ni..lagi2 bangzeli lah..along tu memang pass sume,agama,keluarga,pendidikan..yang lain masih perlu diimprovekanlah..hehe...kalau yg ni bangzeli and bangmuk ok kot...siapa tengok yang ni ade ciri kat abang aku...dahulukan ibu bapa,adik2 terutama adik perempuan..bang muk saya ngantuk-ngantuk pon boleh hantar saya gi breakfast,pegi tadika,pegi bank.sayang tak?hehehehe...
kalau boleh hormat orang tua,kalau dia sayang dan hormat org tua,insyaallah kite tak akan disia-siakan..anak-anak kite pon mesti ade ikut perangai ayah dia kan...

KEPIMPINAN

Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan.
[al-Nisa’ 4:36]

Carilah suami yang ade bakat-bakat memimpin..bagi dia 1 situasi dan tengok camne dia handle..sekarang ni ramai orang lelaki yang mak ayah dia kasi kuar sini sana dan orang pompuan jaga adik kat umah...mungkin bakat ni ade kat anak pertama kot..tak pelah terus mencari...

KEWANGAN 

Yang ni penting,...tak kemana cinta kalau setakat diluah di mulut tapi poket kosong..setakat mana cinta kalau bini baru melahirkan anak balik rumah naik motor..tak sanggup eden doe..carilah sekurang-kurangnye yang ade kete kancil pon tak pe,kite bukan nye nak BMW,MERCEDES,LIMOSIN yang panjang sedepa tu..carilah yang sederhana pon tak pe..yang penting ade kete dan rumah..lepas kawen terus masuk umah sendiri..tak yah menumpang kat umah mak mentua..x leh bangun lambat wooo(eh,aku lak yang tak mithali kat sini)...hehe..tapi kalu aku,memang cari yang ade umah dan kete sendirilah..



Ahad, 16 Oktober 2011

chicken pox menjengah kehidupanku....

Assalamualaikummmm...
tajuk yang agak tak tahan sikit,maklumlah baru kene chicken pox yang agak seksa ni..
ok...jom aku citer...

selasa
dekat mata ni tibe2 macam ade somethinglah..aku garu-garu,picit-picit..ku ingat jerawat..


rabu
 lepas habis kelas,teacher noor panggil untuk tengok buku rekod secara mengejut...aku pon pegi..dalam pada tu,macam makin pening-pening..pans pulak badan ni.kenapa ye..biasalah tu kot...tapi malam tu aku check waktu mandi,lain macam je tanda dia..tetibe teringat chicken pox..eh,x kan lah,,aku kan dah amik vaksin dia wakt form 5..x kan kene lagi...




khamis
makin pening lak rasenye,nak demam..kenapa ye...aku tetap pegi sekolah..tak leh cuti lah..keje kat sekolah berlambak..minggu depan budak-budak nak exam..dan aku memang stok muke singa ri tu..budak2 bising,rase macam nak pelangkung ngna piuk kat dapur kak zah tu rasenye..balik aku tekad nak gi klinik..balik je aku gi klinik ngan kakak aku...masuk dalam bilik dr,dr kate chicken pox and tanpe lengah-lengah terus bagi mc 7 hari..aku tak sempat nak kate ape-ape dah..ermmm..mampuslah aku..kesian anak murid aku..camne diorang nak belajar..itu je ade dalam kepala otak aku waktu tu..dalam stress-stress mengajar,keje itu tetap aku utamakan...

jumaat 
ok,dah bermula naik bintik@biji-biji kat badan,kepala,muka..aduhhhh,sakitnye..aku ingat tu yang paling sakit..tapi aku redah jugak jalan sampai taman kemuning tu nak photostat..konon senang sikit,tak yah susahkan bang muk...last2 kedai tu tutup,temenung aku depan ashraf ali maju(kedai mamak). Bile bg muk sampai,aku terus ajak gi print,photostat mak nenek, breakfast(still amik yg goreng),x sedar diri lagi...and zasss hantar ketas exam kat tadika..teacher noor said..no ketchup anis....

sabtu 
naik lagi,kat kepala dah bertambah,muka dah bertambah..wooooo  sakitnye pon bertambah sampai tak tahan..tapi aku still tolong mak tiri ku goreng menggoreng...aku tak reti kata TAKkat mak tiri aku lah...tapi hati teringin gak kate,"orang kate orang yang kene chicken pox ni tak le goreng-goreng"..tapi takut lak dikate lebih pandai..yelah mak tiri aku kan org leboh tua,mesti dia lebih tahu pantang2 kan..so,redah aje...kepala bertambah sakit..dalam dapur agak panas,so,badan memang tak selesa
bile masuk petang,aku dah masuk bilik..dah seram sejuk,kepala macam ade batu besar..bile solat,x leh sujud lama..macam kepala tertinggal kat belakang...sakitnye,hanya Allah yang tahu...and lastnye demam..
malam lepas solat maghrib,zass tido balik...pakai segala selimut and stokin,..bangun makan,solat and zass..angah aku banyak jaga aku malam tu..amik daun  mambu,amik serbuk soda tu..thanks angah..angah pantang nanti,anis jaga k..hehe...nak nangis..tulah masalah aku,kalau demam,sayu je hati..nak nangis aje rase.

ahad : 
pagi bangun,,aduiiiii,kepala ooo kepala,nak aku pecahkan ke..aku rase betapa banyaknye biji2 tu atas kepala aku..memang pedih pening...muke macam kene sengat lebah.,.lebih2 lepas pakai calamine lotion tu...sekali je aku pakai kat muke,muke macam kene sengat..sakittttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt...nak nangis...tapi aku tak layan sakit..lepas mandi,aku tolong masak sikit..and angah aku bisik kat aku,ko pegi duduk depan..hehehe..kalau x de mak memang susah kan..aku terbayang kalau aku ade mak,mesti aku dah ngaduh2 kat mak aku,dah nangis2,dah report keadaan semasa aku kat mak aku..mak,i miss u....moga mak tenang kat sana ye...

isnin 
ari ni,aku bangun kul 5 pagi and buat buku rekod,kepala dah ringan sikit...aku terfikir anak murid aku..camne kalau aku tak sediakan latihan..and aku pon buat untuk yana refer nanti..nasib baik angah aku tolong hantarkan..thanks angah..ini semua untuk anak bangsa kite jugak..ada pahala angah di situ.....and tadi aku baru lepas nyapu2 rumah...sekali sapu,berpeluh2..last2 aku cari kipas balik...




cara penjagaan:


  • Paling sinonim ngan demam ni adelah daun semambu...selalunye daun ni ade kat rumah orang india..so,angah memang amik daun ni kat umah orang india ari tu..angah amik ngan busu...thanks angah and busu..rindu busu saya..
  • kedua,air kelapa mude..orang kate minum air kelapa ni bagi kuarkan semuanya..mule-mula aku tak minum sebab aku maik ubat dr..abah kate nanti takut ubat tawar and alah ngan kelapa,so aku start amik semalam sebab sakit sangat dah..biarlah kuar semua,kering cepat.
  • aku gune serbuk soda,kacau dalam baldi ngan air and mandi air tu.
  • jangan makan bende bergoreng and kalau ikut jangan ade aktiviti goreng menggoreng dalam rumah..tapi hari pertama and kedua,aku buat aje...bile angah aku ade,baru dia tegah jangan goreng2..
  • jangan makan bende lemak-lemak macam santan..and lauk aku adelah masa singgang..ok..boleh kurus eden...
  • jangan tengok cermin..sebnarnye kalau ak pantang pon,aku memang tak sanggup tengok muke aku kat cemin...




Khamis, 13 Oktober 2011

chicken po(ape ye huruf last) melanda

aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
demam ayam dah datang.................
tapi pasti aku sembuh cepat............
insyaallahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Isnin, 10 Oktober 2011

KISAH ABAH SAYA

Assalamualaikum..
hari ni nak borak sikit pasal satu kisah..
nama kisahnye OMAR AWALUDIN DAN BAULU..
hehehe..

Dulu saya sering tertanye-tanye kenapa abah tak suke makan baulu...
kalau saya makan,sentuh pun dia tak de kadang2 kutuk..
"orang zaman batu je makan kuih baulu ni,"sambil pandang sini
Saya pon tertanye-tanye kenapa ye..

dan akhirnye barulah saya tahu cerita..
dulu waktu abah kecik-kecik,arwah nenek buat baulu dalam tempayan tu..alah zaman dulu2 kan..sume pena tengok kan..dan almaklumlah gune telur itik berapa hejam mengentak2 bende alah pemukul(aku tak tahu nak guna perkataan ape,mengentak2 kot)..
tetibe satu hari tu..abah pon jalan ke dapur..dan entah camne, abah terjatuh dalam tempayan tu...dan masuklah setengah badan abah dalam telur itik tu..
abah kate..
baunyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
masyaallahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....
3 hari mandi pon bau hanyir teluq tak hilang...sampi muntah2 dalm 3 hari tu..ermmmmm..sama2lah bayangkan ye..
dan kesanye.






ABAH TAK MAKAN BAULU SAMPAI SEKARANG..UMUR ABAH PON DAH MASUK 60 TAHUN..




ERMMM..ITULAH PENYEBABNYE..HEHE..
OK TU JE NAK CAKAP MALAM NI..BY2 SUME....
ASSALAMUALAIKUM




BAULU CECAH KOPI..LAGI-LAGI KOPI MAK USU DEN BANCUH..SODAPPP

MACAM NILAH KOT TEMPAYAN TU