Blogger Backgrounds

Selasa, 31 Mei 2011

nak masuk ke tak nak

Assalamualaikum...
seronok sebab ari ni followers blog saya dah naik 16 orang..walaupon 16,tapi ade peningkatan..oklah tu..thanks yg follow and clap hand for me..kihkihkih...
sekarang saya nak tahu pasal nuffnang.sebenarnya nuffnang tu ape.orang kate ade yang dapat sampai ribu riban sebab blog..wowwwwwwwww..bagi buntang mata lebih sikit..

hari tu ade masuk nak daftar tapi dia mintak ic lah,inilah,itulah..saya pon masih belum yakin dengan bende-bende ni,so saya tangguhkan niat murni tu...

takpelah,lepas ni kene amik tahu lebey sikit...mana tahu leh dapat duit pulak..duit-duit,di mana ko duit...

by2...

Isnin, 30 Mei 2011

impian keluarga..

Assalamualaikum....

Hai semua,dah lama tak update blog...hari ni saya nak citer bende baru tapi tak panjanglah macam entry sebelum ni..saya nak bukak topik pasal IMPIAN BERKELUARGA..

ok,saya belum berkahwin,saya belum beranak(dah tak kawen camne nak beranak ye tak..hehe), belum ade boyfriend dan belum pernah berboyfriend kecuali main-main panggil sayang je dengan kawan kelas dulu(tibe-tibe teringat en.lihin dulu)..hehe..

Saya tak nak cerite pasal suami sebab malas sebab saya tak terfikir lagi pasal kawen,lambat lagi.adik beradik saya ramai tak kawen lagi. Kadang-kadang saya rasa macam tak akan kawen.tapi tak pe lah..

sekarang nak citer pasal impian keluarga.saya nak berapa orang anak..saya selalu berhangan dapat anak pertama lelaki, kedua lelaki, ke 3 perempuan, ke4 dan ke5 kembar..so,sekali beranak ade anak ke4 dan ke 5 kan dan akhir sekali anak perempuan. so saya impikan 6 orang anak, 4 lelaki 2 perempuan.tapi kite manusia kan.kadang-kadang ade orang nak dapat sorang anak pon susah kan..so,saya tunggu je ape yg Allah bagi..kalau dalam setahun perkahwinan x dikurnian rezeki,baru cari jalan lain..comel tak?



anak lelaki pertama.nama tak pikir lah.

                 

anak lelaki ke 2..angah nye..zahril sedap tak



anak ke 3,girl lah pulak..asyik boy sape nak tolong maknye nanti..





anak ke 4 dan 5,kembar ye..nak merasa pegang kembar,tp sekurg2 kakak nye 3 tahun lah..kalau tak,pengsan ibunye..



feeling dah tua esok,anak kembar jadi cenggini lah dan tentunya impian anak2 semua sayangkan ibunye dan setiap minggu nak balik umah sebab nak makan masakan ibunye...tak payah aku susah payah nak call anak2..bile dia ingat masak asam mak dia,dah ade kat pintu depan dah..haha


dan anak last saya adelah girl kembali..kesian kakak tak de kawan..





ok..macam ni lah impian keluarga aku..muka anak je,muka laki tak nampak lagilah..haha..best kan ramai anak ni,bile raya tentu meriah..suke-suke..moga-moga ade rezeki dari NYA..korang macamana pulak?berapa orang anak  pulak anda mahu...so,fikir-fikirkan dan teruskan beramal.

hehe..ni mama dan ayah pulak ye..dah tua pon macam ni gak..teringat dialog dalam drama korea.
"saya akan pastikan kasih sayang waktu kite mula perkahwinan sekarang paling minimun dan apabila dah tua kelak paling maksimum,..kata senangnya..SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG..








ITULAH DIA SETAKAT TU AJE LAH YE...


SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG

pssst : kalau family aku bace ni mesti diorang kate dah nak kawen sangat ni..tak delah..just nak hangan-hangan aje...






Isnin, 23 Mei 2011

Happy teacher's day....

Assalamualaikum kepada semua pembaca.berdirinya saya di sini..eh eh, terlebey pulak.

Ok, hari ni saya nak cerite pasa teacher's day lah. Dan saya rasa semua orang sedia  maklum bahawa kerja saya adalah sebagai kindergarten teacher sekarang. Penat memang penat, lelah memang lelah, tonsel yang dulu sembunyi pon dah keluar dan minta di operation sejak saya jadi guru tadika.hehe. Tapi apepun ini kerja saya,penat ke rendah ke gaji saya, ini keje saya dan saya sentiasa berusaha supaya menjadi guru yang berkualiti.

 Honestly waktu kak nurul ade keje sekali dulu aku memang bersemangat.entahlah,mesti sume kate mengong ke ape aku ni orang lain mempengaruhi semangat kerje, tapi bende ni betul. Mungkin persekitaran.waktu kak nurul ade,aku memang rapat dengan dia.sangat rapat..kalau ade ape-ape nak borak atau nak share,aku akan cari kak nurul. Bila kak nurul bagi resign letter dia depan aku,aku memang rase macam patah semangat sesangat. Aku tak dapat bayangkan lepas ni aku nak borak ngan sape. Kak nurul sangat-sangat baik dan cara kami sama dan lepas dia tak de,memang aku kurang berborak. Dan ayat paling sesuai kate persekitaran kerja akan menjadi BORING..huhu.
.
Tapi aku sedar semua tu ade hikmah dan aku juga perlu sedar tanggungjawab aku yang diberikan oleh bos aku dan amanat dari ibu bapa kanak-kanak yang ada dalam kelas aku. Aku perlu jadi guru yang berkualiti. Sekarang prinsip aku satu, selagi aku kerja kat situ,aku akan cuba yang terbaik dan kalau aku memang rasa aku tidak mampu galas tanggungjawab itu,aku akan akhiri tugas aku dengan baik,bukan main bla camtu je.notis ade 1 bulan kan.


Dan isnin lepas adelah hari teachers day, memang banyak hadiah dapat. Aku ingat bila aku ngajar 5 years tak kan dapat sebab budak-budak tu kecik lagi, tapi rupe-rupenye ade lah. 6 years pon ade bagi walaupon aku tak ngajar diorang. Kadang-kadang syahdu rase, kenapa lah diorang bagi aku?ape kedudukan aku kat hati diorang?diorang bagi saje-saje atau  diorang memang hargai aku. Yang lawaknya, budak yang nakal, yang hari-hari kene ketam tangan aku pon bagi hadiah..thanks sayang.

Apepun, kerjaya guru sangat mulia.Selepas aku masuk dalam bidang ini, baru aku tahu betapa susahnya guru-guru mendidik anak bangsa mereka. Juateru kepada guru yang begitu jujur, hati mereka memang baik. Mereka ibarat lilin yang menerangi hidup insan lain. Kalau tanye aku, akau belum 100% jiwa pendidik..hehe..
Thanks cikgu terutama guru-guru aku dari tadika sampai habis universiti..love u..

Puan aya yang sangat berdedikasi, kate-katenye banyak menyedarkan aku dalam kehidupan ini

Ini puan aya saya waktu kat UMT, entahlah dalam banyak-banyak lecturer, puan aya sangat istimewa. Kate-kate dia sangat bermakna, semangat dia, senyuman dia, keikhlasan dia sangat terasa. Paling tak boleh lupa waktu dia kata akan tinggalkan kami sebab nak sambung belajar. Sedih sangat. Tengok-tengok minngu depanya dia datang balik sebab dia kate tak sanggup biarkan kami, dia lebih sanggup impian dia seorang dikorabnkan daripa 100 impian di dalam kelas kami..Puan ni sangat istimewa. Moga Allah berikan kebahagian kepada beliau dunia akhirat bersama keluarga tercinta.

Jom tengok hadiah-hadiah aku lak.

frame dari syasya

pensel dari irfan aqil

present dari syazira

present dari dini akhtar

alah,lupe lak dari sape

dari imran lah yang ni

semuanya

ros dari iffah

bunga dari ahmad muhaimin

Selasa, 17 Mei 2011

Gunung ledang....kami datang....

Assalamualaikum semua pembaca....
Sebenarnya dah lama nak update tentang bende alah ni, tapi bencinta lah. Malas.Nak tulis kene ade idea,kesungguhan kan..Buatnya silap type memang nak kene penyepak rasenye keyboard ni.tulah manusia, salah sendiri bende lain disalahkan.
Ok.saya nak citer pasal penggembaraan kami lepas ke rumah kak feza. Cadangnya tido umah kak feza sampai ahad and family kak feza antar balik ke bus station  ahad tu. Tapi lepas digoda oleh nad,ash,wan and adi, maka kami berempat telah sertai satu aktiviti yang tak dirancang iaitu mandi mana di Gunung Ledang. Wah,bile diorang ajak memang saya terus terkejut dan exciter. Tapi apapun saya kene pikir lagi 3 orang sebab saya bukan gerak seorang tapi berempat. Saya,ain,as dan mun. Kalau ikut saya memang nak punya sebab teringat zaman mandi manda di Sekayu dulu dengan geng POSESO, tapi saya mintak pendapat mereka. As tak kisah, ain pun sama. Mun memang muncung sedepa tau. Tapi saya faham sebab ahadnya dia kene balik ke kl dulu sebelum naik bas ke kedah dan isnin naik bas ke perak..umangaiiiii,dongar pon lolah...Tapi bodek punya bodek, goda punya goda akhirnya sume sepakat kate OK..KITE ENJOY!!!!..haha..Apelagi cepat-cepat saya kemas beg dan salam akak and family..Jom,kite tengok lepas tu ape jadi..


Lepas tu??????

Kitorang naik 2 kete,saya seperti biasa King size duduk dihadapan.Naik kete azie..Wan offer kitorang tido umah dia,tapi bukan umah dia umah arwah atuk dia.atas bukit sikit. Yang menggodanye umah tu x de sesiapa sebab pak cik dia pegi singapore so dah macam homestay dah untuk kami. Family wan kate buat macam umah sendiri, so memang MACAM UMAH SENDIRI KAMI BUAT K..Lepas family wan balik,kitorang lepak-lepak and mandi-mandi.Lepas mandi,aku pon baring. Baru baring terasa lapaq lah...Teringat nasi yang akak bekalkan, so ape lagi..Tapi tak dapat hidupkan gas lah.so kitorang makan sejuk je. Tapi ade air panas dan nad terlah tawarkan diri nak buat aor milo.so jom layan gambaq ni dulu..

mintak pinjam pinggan mangkuk

wan,kitorang amik milo pak cik ko sikit ngan gule sikit..mesti bengang je pak cik wan nengok ni

jemput makan..BUAT MACAM UMAH SENDIRI


malam tu kitorang jalan-jalan kat segamat, sebelum makan mak wan ajak kitorang makan kat umah dia..Tapi waktu tu dah kenyang..kalau waktu lapar ingat memang meleleh air liur.sedap mak wan masak..time kasih mak cik.
Malamnye kitorang kat dataran segamat.ade lelaki tu cube tegur kitorang tapi aku rase tak berapa sedap hati..cepat-cepat jalan...jom nengok gambar..

posing awal

posing lagi


nilah lelaki itu

tutp lemak bawah wajah..kahkahkah

Ok...balik tu kami tido dengan nyenyak sekali..sume tilam kami bawak kuar...
Esoknye..kami pon bangun awal pagi dan teruskan rancangan kami.Sebenarnya aku takut kalau tak sempat sebab bas kami kul 12 tghari..Tapi jalan jelah plan ni..

kabus di pagi hari

kami dah tibe..

warm up
dah nampak dah air

adi hizami mn

sejuk kotttt

mari kite bermandi manda

best

erkkkk


tejukkk










Sabtu, 14 Mei 2011

Majlis kak feza..

Assalamualaikum..
hari ini saya nak cerite pasal majlis perkahwinan kak feza di Segamat. Best tau.

6.7.2011
Aku habis keje pukul 1 tapi disebabkan angah sampai pukul 12.45, jadi aku pon cabut awal.
nasib baik sume dah siap cume bilik 1 jasmine tu macam tongkang pecah sikit. Bak kate teacher Marilyn macam aku nak kawen..haha..kalau saya yang kawen,seminggu saya dah tak keje..hehe.
Lepas tu sampai terminal pukul 1 terus jumpa budak-budak ni dekat food court. Rupenye bas pukul 3.30 petang..Kitorang pon borak-borak.
Rancangnye solat pukul 2 petang, tapi gatal dalam pukul 2 lebih tu tibe-tibe nak cari hadiah..so, ain ngan as pun layanlah ikut. Apa lagi kelam kabut lah.pukul 3.30 tepat-tepat kitorang depan bas. Nasib baik sempat. Sampai Segamat dalam 6.30.
Zass, adik akak sampai pukul 6.30 jugak.Tapi naik kete wira erobik..bantai jelah..dekat bumper memang berbunyi lah..haha..malu kat tunang adik akak..kihkih...
Sampai umah akak terus peluk-peluk, kiss kiss..hehe
Malam tu kitorang tolong siapkan gift untuk majlis akak tu.
Niat di hati nak tengok akak berinai, tapi tak sempat lah..ngantoookkkkk..krohh..krohhh.

7.5.2011

Majlis akak dah nak mula.kitorang bangun pagi dan masuk bilik air 3 orang sekali..eh,jangan pikir kotor ye..kitorang mandi berkemban. Lepas mandi-mandi, make up-make up..terus pegi bilik akak. Akak tengah bersiap untuk khatam quran. Lapar tapi malu nak cakap. Bile mak akak ajak makan, buat muka malu-malu kucing. Tapi bile dah duduk, makan atas meja(tak de sesiapa nampak sebab sume sibuk) hamik ko 3 pinggan aku batai..sodap pulak bihun tu..memang terhangkat lah. Lepas makan kitorang tengok akak khatam quran.
akak tengah bersiap..sweet aje

bencilah double chin ni...grrrrrr...beli krim kurus muka lah lepas ni

kami

akak tengah khatam quran


Ok, dah habis khatam quran punya cito..
Pukul 11 majlis nikah nak mula, tapi mungkin akak start make up lambat so, lambat jugak lah majlis..sume orang dok ketuk bilik dia..sampai last-lat dia pon jerit..sabarlah dulu..ayooo..pengantin perempuan tak leh gitu..haha..
Lepas akak kuar, barulah majlis mula. Untungnya majlis tu tak lama. Kadang-kadangs sesetengah tempat tanye inilah, tanye itulah..lama kottt..Tapi yang ni lepas prungprengprungpreng sikit terus akad ni. Lafaz tu dalam 2 kali ucap kot.Tak pe,yang penting majlis selesai kan..
Akak tak de bersanding, lepas nikah terus makan beradab..Waktu ni tengah syok aku basuh pinggan rupenye si as dah sampai meja pengantin..makan sebelah pengantin..tibe-tibe dia jadi pengapit lah..waktu nikah si ain jadi pengapit..Kitorang lalu depan khemah tengok je si as..haha..hamboiii...
Lepas makan-makan aku tengok akak dah sibuk ke sini sana. Tapi aku rase sepatutnya ade amik-amik gambar dulu dengan suami, family lelaki, family perempuan. Mungkin akak buat waktu dekat umah lelaki kot..Kitorang duduk je dalam umah dan tunggu budak-budak poseso datang. Ade dilla, kay dan last trip adi,wan,nad and asiah..Kitorang suke sangatlah.dah lama tak jumpa katekan..rase nak nangis..memang aku amat-amat rindu diorang.


akak selepas di make up

majlis nikah

lepas nikah

waktu ni dilla datang

hensem tak pak we saya..haha..ehhh..bukan..pak we sarah kawan saya..

thanks wan banyak-banyak atas pertolongan ko waktu di segamat.umah x leh lupa












Akhir kata sampai situ sahajalah untuk majlis akak..nanti saya upload gambar
 lagi ok..