Blogger Backgrounds

Selasa, 18 Oktober 2011

ciri calon suami pilihan




Assalamualaikum....
ok sejak cuti chiken pox ni,rajin sikit nak berbelog lah
ye...tadi jalan-jalan kat facebook ternampak ustaz zamri yang mantopppppp tu post 1 bende..aku pon bukak and rupenye ceramah wardina..best tau...nanti gue ceri and tepek kat sini lah ye...

dah tepek pon...kat atas tu..nampak tak..hehe..ok..dar ayat wardina..


  • reject lelaki yang tak solat 5 kali sehari..katekan TIDAK..NO WAY!!!!!

  • Dia tak cintakan Allah,camne dia nak cintakan kite..

  • Cinta yang disulami berpegang-pegangan tangan,berciuman dan akhir ke zina adalah cinta paling jijik dan kotor..ITU BUKAN CINTA!!!!!!!!!!!!..

ok..jom kupas tajuk ciri calon suami...

AGAMA

Carilah yang beragama islam. Kalau bukan islam tarik dia ke agama islam..kalau dah islam,cari yang betul-betul beriman..bukan ala kadar saje.ramai yang kad pengenalanye islam,mengakunye islam..tetapi..ermmmm..yang kaki mabok pon ramai yang islam..carilah islam yang berpengetahuan,solat 5 waktu beriman dan beramal soleh...

KELUARGA

sikap calon suami kepada keluarganya..yang ini kalau siapa amik abang aku memang ade ciri-ciri yang ni..lagi2 bangzeli lah..along tu memang pass sume,agama,keluarga,pendidikan..yang lain masih perlu diimprovekanlah..hehe...kalau yg ni bangzeli and bangmuk ok kot...siapa tengok yang ni ade ciri kat abang aku...dahulukan ibu bapa,adik2 terutama adik perempuan..bang muk saya ngantuk-ngantuk pon boleh hantar saya gi breakfast,pegi tadika,pegi bank.sayang tak?hehehehe...
kalau boleh hormat orang tua,kalau dia sayang dan hormat org tua,insyaallah kite tak akan disia-siakan..anak-anak kite pon mesti ade ikut perangai ayah dia kan...

KEPIMPINAN

Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan.
[al-Nisa’ 4:36]

Carilah suami yang ade bakat-bakat memimpin..bagi dia 1 situasi dan tengok camne dia handle..sekarang ni ramai orang lelaki yang mak ayah dia kasi kuar sini sana dan orang pompuan jaga adik kat umah...mungkin bakat ni ade kat anak pertama kot..tak pelah terus mencari...

KEWANGAN 

Yang ni penting,...tak kemana cinta kalau setakat diluah di mulut tapi poket kosong..setakat mana cinta kalau bini baru melahirkan anak balik rumah naik motor..tak sanggup eden doe..carilah sekurang-kurangnye yang ade kete kancil pon tak pe,kite bukan nye nak BMW,MERCEDES,LIMOSIN yang panjang sedepa tu..carilah yang sederhana pon tak pe..yang penting ade kete dan rumah..lepas kawen terus masuk umah sendiri..tak yah menumpang kat umah mak mentua..x leh bangun lambat wooo(eh,aku lak yang tak mithali kat sini)...hehe..tapi kalu aku,memang cari yang ade umah dan kete sendirilah..



Tiada ulasan: